basisvaardigheden

Basisvaardigheden

Pilot “Omgaan met geld” gestart

Door samen te werken aan financiële vaardigheden voorkom en verminder je geldzorgen voor de groep met beperkte basisvaardigheden.



Laaggeletterdheid en armoede


In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Ofwel een grote groep heeft beperkte basisvaardigheden. Zij hebben moeite om de communicatie van (financiële) organisaties te lezen en te begrijpen en hebben moeite om de financiën op orde te houden. Met als gevolg dat zij veel vaker langdurig arm zijn dan niet-laaggeletterden. Armoede en laaggeletterdheid gaan eigenlijk hand in hand: laaggeletterdheid is vaak een belemmering om zelfredzaam te zijn en armoede vergroot de kans op laaggeletterdheid.



Te hoge verwachtingen


Basisvaardigheden zijn essentieel om in een vroegstadium hulp te ontvangen. Kom je er zelf niet uit? Dan is er instantiekapitaal nodig om bij de juiste hulp terecht te komen. Uit onderzoek van De Nationale ombudsman blijkt dat laaggeletterden niet makkelijk binnenkomt bij schuldhulpverlening, zij weten op eigen kracht de schuldhulpverlening niet te vinden. Eenmaal bij de schuldhulp zijn de schulden vaak al problematisch. Problematische schulden ontstaan mede doordat de overheid te hoge verwachtingen heeft van de financiële zelfredzaamheid van burgers, bijvoorbeeld bij het aanvragen van toeslagen of aanmelden van schuldhulpverlening.



Omvang bij mensen met financiële problemen


Syncasso, Kredietbank Nederland, Rijksuniversiteit Groningen en Stichting Lezen en Schrijven deden onderzoek naar de omvang van het probleem van beperkte leesvaardigheid onder mensen met financiële problemen. Één op de twee mensen kreeg een indicatie laaggeletterdheid. Het is aannemelijk dat deze cijfers niet heel anders liggen bij mensen onder bewind. Er staan 273.000 mensen onder bewind, daarvan circa 76% vanwege toestandsproblematiek en 24% vanwege het hebben van problematische schulden.



Omgaan met geld


In Gemeente Zwolle kan iedereen met vragen over basisvaardigheden terecht bij Taalpunt Zwolle. Afgelopen periode hebben we succesvol toegewerkt naar een pilot “Omgaan met geld”. Hier staat het aanleren van basisvaardigheden centraal.



Eerste aanmelding


Na het delen van de workshop, ontvingen we direct positieve reacties. De eerste klanten zijn inmiddels aangemeld! Hopelijk heeft deze workshop het gevolg dat er straks sprake is van meer sociale inclusie, meer begrip tussen de klant en professional, meer zelfvertrouwen, meer mogelijkheden tot ondersteunde besluitvorming, betere informatie overdracht en misschien zelfs wel uitstroom naar een minder ingrijpende maatregel.



Ga aan de slag!


Aan iedereen die mensen met financiële problemen helpt, ga het gesprek aan en zoek het contact met het Taalpunt bij jou in de buurt! Door samen te werken aan financiële vaardigheden voorkom en verminder je geldzorgen voor deze doelgroep.